Stiri KYOKUSHIN

Marius Ilas cistiga procesul la TAS

Multiplul campion european de karate Kyokushin, Marius Ilas a castigat procesul intentat la Tribunalul de Arbitraj in Sport de la Lausanne, Elvetia. Marius Ilas, membru al Federatiei Romane de Karate Kyokushin (FRKK), a dat in judecata organizatia mondiala din care face parte, World Karate Organisation (WKO), la inceputul anului trecut dupa ce a fost suspendat pe nedrept timp de doi ani pentru o presupusa acuzare de doping in urma Cupei Mondiale din Rusia unde a devenit vicecampion mondial.
In urma testului efectuat atunci, in proba de urina s-a descoperit o concentratie ilegala de HCG (gonadotropina corionica umana). Fara a mai urma procedura legala, de stabilire a provenientei acestui hormon care poate fi produs si natural de corpul uman, WKO a decis suspendarea sportivului roman pentru utilizare de substante ilegale, pentru o perioada de doi ani si anularea titlurilor castigate anterior, desi intre timp FRKK furnizase dj dovada potrivit careia hormonul era produs natural de corpul lui.
Procesul la TAS a durat peste un an, perioada in care s-au realizat numeroase alte teste si au fost implicati experti medicali de renume mondial. Rezultatul a fost identic cu cel descoperit anterior: sportivul sufera de o afectiune extrem de rara, numita HCG familial, in urma careia produce fragmente din respectivul hormon HCG. Prin urmare,vineri, in 23 martie, TAS a dat decizia de anulare a suspendarii impuse de WKO asupra sportivului roman. Pentru ca romanul nu a solicitat nici un fel de daune material, WKO este obligat sa plateasca doar cheltuielile de judecata.
“Pentru FRKK sI pentru Marius in special, decizia TAS e una exceptionala. Marius e cel mai valoros sportiv al federatiei noastre, de patru ori campion European si vicecampion mondial, un sportiv si un antrenor fara cusur. Am parcurs o perioada de cosmar atat el cat si noi, dar ma bucur ca toate s-au sfarsit cu bine si ca am putut demonstra ca cel care l-a invins pe campionul absolut al Japoniei e un sportiv curat”, a declarat Anca Wallmen, presedinta Federatiei Romane de Karate Kyokushin.

Clipul saptamanii