Interviu: Shihan Collins

Interviu cu un maestru adevarat, Shihan Collins

Intre practicantii de Kyokushin din intreaga lume, numele lui shihan Collins se pronunta cu un respect iesit din comun. Viata lui, experientele lui, se confunda cu insasi istoria Kyokushin-ului mondial. A fost unul dintre cei mai apreciati elevi ai lui sosai Masutatsu Oyama si primul din lume dupa sosai care a efectuat testul celor 100 de kumite intr-o singur zi. Ca examinator este extrem de sever, iar ca maestru, foarte profund. Pentru shihan Collins aprofundarea Kyokushin-ului reprezinta cel mai important lucru, o chestiune de viata si moarte. Dupa 20 de ani de la prima vizita in Romania, am incercat un dialog cu domnia sa, in care am discutat despre Kyokushin in general, dar si despre evolutia practicantilor din tara noastra.

Reporter: Cand ati inceput sa practicati karate si in ce circumstante?
Shihan Collins: Am inceput practica pe la varsta de 15 ani, dupa ce vazusem in filme miscari specifice judo-ului si dup ce am vorbit cu cativa dintre prietenii mei care practicau Judo. Astfel, am cutat un dojo si am inceput sa practic.

Reporter:
Ce ne puteti spune despre perioda petrecut la Honbu-Dojo? Ce fel de persoana era sosai Oyama?
Shihan Collins: Sosai era o persoana carismatica, prezenta sa se facea simtit inca de la intrarea intr-o incapere. Atat timp cat te antrenai, el era multumit si stia care sunt practicantii devotati. Antrenamentul in Honbu in acea perioada era foarte greu, atat ca ritm cat si partea de kumite. Sute de lovituri erau exersate in continuu in fiecare zi.

Reporter: Ce va impresionat cel mai mult in Japonia?
Shihan Collins: Cel mai impresionat am fost de cultura japoneza care era foarte diferita de cea cu care eram eu obisnuit. Kyokushinul si lumea exterioar, cea reala, erau doua locuri total diferite.

Reporter: Ati fost prima persoana care ati reusit sa incheiati testul celor 100 de kumite intr-o singur sesiune. Ce va amintiti despre acest test? Cat de greu a fost?
Shihan Collins: Sosai mi-a spus doar sa dau testul, nu a fost ceva ce eu am ales sa incerc, a fost o onoare pentru mine. Imi amintesc ca, inainte de a incepe, ma gandeam ca cel mai rau lucru care se poate intampla este ca as putea muri. De aceea am decis sa nu renunt. Deasemenea, in momentul respectiv aveam in spate doi ani de antrenamente, eram intr-o forma fizica buna si eram puternic din punct de vedere mental. Ceea ce imi aduc aminte din timpul testului este ca imi era sete tot timpul si faptul ca ii spuneam arbitrului ca nu vreau sa renunt.

Reporter: Dupa intoarcerea din Japonia ati inceput sa predati Kyokushin in Europa. Care este diferenta intre a practica Kyokushin in Japonia si a practica Kyokushin in Europa? Ce credeti ca este diferit intre un practicant european si unul japonez?
Shihan Collins: Doua intrebri, un singur raspuns. In general, nu exista nici o diferenta. Majoritatea practicantilor se antrenau de doua, trei ori pe saptmana si doar cativa mai dedicati se antrenau in fiecare zi, devenind astfel cunoscuti. Poate ca singura diferenta este faptul ca japonezii aveau mai multa rabdare in comparatie cu europenii care au nevoie de lucruri noi pentru a-si pastra viu interesul.

Reporter: Predati Kyokushin in Suedia si sunteti tot timpul invitat sa predati la stagii din intreaga lume. In practicarea si predarea Kyokushin-ului va pastrati inca entuziasmul vechilor zile in care practicati Kyokushin?
Shihan Collins: Desigur, incerc sa predau in acelai fel in care mi s-a preda, pentru ca studentii mei sa inteleaga ce inseamna Kyokushin-ul. Incerc sa mentin aceast modalitate de predare mai ales ca Sosai nu mai este printre noi.

Reporter: In ceea ce priveste entuziasmul studentilor, este el la fel cu cel de acum 20 de ani? Daca nu, de ce credeti ca mentalitatea studentilor s-a schimbat?
Shihan Collins: Societatea s-a schimbat fata de trecut, exista in prezent mult mai multe posibilitti de alegere, pe langa Karate exista multe alte metode de antrenament. Dintr-un alt punct de vedere, poate doar devenim mai lenesi!

Reporter: In prezent, majoritatea practicantilor doresc doar sa lupte si lasa de o parte aspectul traditional al karate-ului, eticheta. Este acest fenomen unul ingrijortor? Cat de important este eticheta?
Shihan Collins: In mod cert trebuie sa ne ingrijoreze acest fenomen. Kumite-ul face parte din Kyokushin, dar in acelai timp si Kihon-ul si Kata. Sosai vorbea intotdeauna despre importanta Kihon-ului. Daca ne antrenam doar pentru lupta atunci am putea la fel de bine practica kickboxing-ul. Imi este team de aceasta tendinta ce se manifesta in prezent.

Reporter: Cat de importante sunt competitiile in evolutia unui practicant? Nu suntem oare pe o cale diferita de cea traditionala, impinsi fiind de aceasta competitie?
Shihan Collins: Competitia poate lua multe forme, competitia cu tine sau competitia cu o alta persoana. Nu toti doresc sa participe la o competitie. Cand participarea la competitii devine mai importanta decat intregul suntem pe o cale gresita.

Reporter: De ce credeti ca oamenii ar trebui sa practice Karate si de ce Kyokushin?
Shihan Collins: Cand cineva incepe sa practice Karate nu cred ca acestia aleg (sau ar alege) Kyokushin-ul. Cred ca majoritatea aleg un dojo care este mai aproape de casa sau unul in care au un prieten care se antreneaz. Dupa cum am spus mai devreme, existaa multe posibilitati de alegere. Exist o mica parte din acetia care se vor duce la un alt dojo pentru a incerca ceva diferit, insa numarul acestora este destul de mic.

Reporter: Ati vizitat tara noastra de mai multe ori cu ocazia unor stagii. Cum vedeti evolutia practicantilor din Romania, si ce amintiri aveti in legtura cu tara noastra?
Shihan Collins: Am fost in Romania si in perioada timpurie a Kyokushin-ului, de aceea cunosc cate ceva despre greutatile prin care ati trecut. In prezent aveti o organizatie oficiala care evolueaza in directia buna. Deasemenea, nivelul tehnic a crescut si sper ca va continua sa o faca. Oamenii sunt cu totii amabili si isi dau silinta pastrandu-si permanent zambetul.

Reporter: Insistati foarte mult asupra posturii. Cat de important este aceasta in Kyokushin?
Shihan Collins: Va aduceti aminte indicatiile parintilor vostri, sa stati tot timpul cu spatele drept, si cand va asezati, si cand mergeti. Chiar si la scoala invatatori iti atrag atentia asupra pozitiei in banca. Postura iti da incredere, echilibru si te face sa-ti contientizezi propriul corp. In momentul in care devii constient in legtura cu propriul corp il vei putea controla.

Reporter: Cum ar trebui sa practice copii Karate?
Shihan Collins: Copiii sunt copii, trebuie invatati sa respecte anumite valori morale cum ar fi respectul, etc., si doar apoi tehnica. Corpurile lor sunt intr-o continua dezvoltare, de aceea, este necesara o atentie suplimentara pentru a-i proteja de accidentari.

Reporter: Ati publicat multe carti despre Kyokushin. Care sunt planurile viitoare in ceea ce privete acest aspect? Ce altceva ati dori sa mai publicati?
Shihan Collins: Pe viitor as dori sa mai public inca cateva carti, insa conceperea acestora necesit un anumit timp, astfel ca nu vreau sa promit nimic momentan.

Reporter: Care va sunt planurile de viitor?
Shihan Collins: Singurul meu plan de viitor este sa continui studiul Kyokushin-ului si sa incerc sa evoluez in continuare pentru ca am convingerea ca exist inca multe de invatat.

Clipul saptamanii